Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Διαπροσωπικές σχέσεις


 Η σημαντικότητα αυτής της εικόνας διαπιστώνεται, όταν ληφθεί υπόψη η σημαντικότητα των διαπροσωπικών σχέσεων στην ζωή μας. Το δίκτυο των διαπροσωπικών σχέσεων παίζει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων μας στην επαγγελματική αλλά και στην προσωπική μας ζωή.
Παράγοντες που επηρεάζουν την δημιουργία και την εξέλιξη των σχέσεων αυτών είναι η αυτοεκτίμηση ή αντίθετα η αυτοϋποτίμηση. Τα άτομα με χαμηλή προτιμούν ανθρώπους που τους αξιολογούν αρνητικά ώστε να μην χαθεί αυτή η ομοιόσταση στην εικόνα που έχουν δημιουργήσει για τον εαυτό τους. Στο άλλο άκρο της αυτοϋποτίμησης βρίσκεται η υπερβολική προβολή του εαυτού μας και ο ναρκισσισμός όπου η επιλογή του συντρόφου γίνεται μόνο με στόχο τη συνεχή επιβεβαίωση και το θαυμασμό του για μας. Ο εγωκεντρισμός λοιπόν και η εγωπάθεια είναι από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην δημιουργία μιας σχέσης, καθώς το να συνυπάρχω με τον άλλο προϋποθέτει την αλληλεπίδραση , την προσφορά, το ‘δούναι και λαβείν’ και την ουσιαστική αποδοχή του άλλου.
Οι σύγχρονες κοινωνίες λόγω του αυξημένου εγωκεντρισμού, της παρουσίας συμφέροντος ,των έντονων ρυθμών ζωής και της έλλειψης προσωπικού χρόνου πλήττονται από έλλειψη επικοινωνίας. Μία από τις μεγαλύτερες πηγές άγχους και ανασφάλειας είναι η αδυναμία να εκφράσουμε ξεκάθαρα τις σκέψεις , τα συναισθήματα και τις ανάγκες μας. Οι μεγαλύτερες κρίσεις και συγκρούσεις στις ανθρώπινες σχέσεις δημιουργούνται από την έλλειψη διαλόγου και την ανεπάρκεια κατανόησης του άλλου λόγω λανθασμένης μετάδοσης των προσωπικών μας μηνυμάτων.
Χαρακτηριστικά που προάγουν και στηρίζουν τις διαπροσωπικές μας σχέσεις είναι η κατανόηση , η « άνευ όρων αποδοχή του άλλου» και η αυθεντικότητα. Η κατανόηση (τόσο του εαυτού μας όσο και του άλλου ) δεν είναι υποχρεωτικά κάποιο είδος αναλυτικής σκέψης ,αλλά η ικανότητα και η θέληση να εκτιμήσουμε ανάγκες ,επιθυμίες , προτιμήσεις, σκέψεις , αξίες ,κίνητρα και συναισθήματα που αφορούν την σχέση . Αποδοχή σημαίνει απεριόριστη δεκτικότητα και ευνοϊκή προδιάθεση προς τον άλλον . Σημαίνει απουσία κριτικής και αποδοκιμασίας, καθώς και τάση να δίνουμε στον άλλο την ελευθερία της ύπαρξης του χωρίς να αισθανόμαστε ότι πρέπει να ακολουθήσει πάση θυσία τις υποδείξεις μας ή να παραμείνει εξαρτημένος από εμάς. Η αυθεντικότητα από την άλλη αφορά στην κατανόηση του εαυτού μας . Έχει δύο στάσεις που την οριοθετούν . Η μία αφορά την συμπεριφορά μας προς τον άλλον και συγκεκριμένα την ειλικρίνεια, την αλήθεια και την γνησιότητα που μας χαρακτηρίζει, όταν επικοινωνούμε. Η δεύτερη αφορά τον ίδιο μας τον εαυτό , την αυτοαντίληψη μας, την ικανότητα μας να ακούμε τις ανάγκες μας ή να τις παραμερίζουμε ανάλογα με την περίσταση. Ακόμα, ευεργετικά στοιχεία στις διαπροσωπικές μας σχέσεις είναι ο ενθουσιασμός , η φαντασία η πρόσκληση στο καινούριο και ο πειραματισμός .Βασική προϋπόθεση για την λειτουργικότητα φυσικά αυτών των στοιχείων στις σχέσεις μας είναι η αμοιβαιότητα. Καθοριστικοί παράγοντες που άλλοτε λειτουργούν εποικοδομητικά και άλλοτε όχι είναι ο χώρο-χρόνος ,η πρώτη εντύπωση και οι προϋπάρχουσες προσδοκίες.
Αν όλα τα παραπάνω ληφθούν υπόψη από το ανθρώπινο σύνολο και επέλθει σωστή λειτουργία και δομή των διαπροσωπικών μας σχέσεων τότε θα απολαύσουμε τους καρπούς της προσπάθειας μας, τον πολιτισμό , ο οποίος είναι μια ζωντανή πραγματικότητα του εσωτερικού του ανθρώπου , του τρόπου σκέψης του, της ψυχής του .Είναι μια κατάσταση δυναμική της καρδιάς του , ένας γενικός ηθικός τόνος στον βίο του ολόκληρο και γέννημα διαλόγου , προϊόν υγειών διαπροσωπικών σχέσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου